1.7 C
Amsterdam
donderdag, november 21, 2024

Berlijn

Een ding is zeker: van wereldstad Berlijn krijg je nooit genoeg. Sinds de val van de Muur in 1989 bruist de Duitse hoofdstad van creativiteit en levenslust. Of je nu de Brandenburger Tor bezoekt, verdwaalt bij het Holocaustmonument, winkelt rond boulevard Unter den Linden of op stap gaat in een underground nachtclub als Bergain; je komt in Berlijnse metropool ogen en oren tekort.

Altijd wat te zien

De beste tijd om naar Berlijn te gaan: de lente. De temperatuur is dan aangenaam en het is minder druk dan in het hoogseizoen in de zomer. Rond de jaarwisseling kan natuurlijk ook, voor het vieren van oud en nieuw bij de Brandenburger Tor of de beroemde kerstmarkten op Gendarmenmarkt. De leukste wijken van Berlijn waar het meest te zien en doen zijn: Mitte (Museuminsel, Unter den Linden, Brandenburger Tor, Reichstag), Kreutzberg (Checkpoint Charlie, Viktoriapark), Friedrichshain (East Side Gallery), Charlottenburg (Kürfurstendamm) en Prenzlauer Berg (Mauerpark).

Vliegen naar Berlijn

Vliegen naar Berlijn is vanuit de meeste Europese steden het snelst en voordeligst. De Duitse hoofdstad telt twee verouderde vliegvelden: Berlin-Schöneveld (SXF) en Tegel (TXL). Berlin Brandenburg International, het nieuwe vliegveld, wordt waarschijnlijk in 2016 in gebruik genomen. Met de auto kan ook. Let wel op dat je voor het centrum van Berlijn een groene milieusticker (Umweltplakette) nodig hebt. Buiten de stad parkeren is geen probleem. Berlijn beschikt over een zeer modern en wijdvertakt netwerk van openbaar vervoer. Goedkoop en efficiënt. Met de bovengrondse metro S-Bahn (Stadtschnellbahn) en ondergrondse U-Bahn (Untergrundbahn) kom je bijna overal in het uitgestrekte centrum.

Roerige geschiedenis van Berlijn

In Berlijn ontkom je niet aan de roerige geschiedenis van de Duitse hoofdstad: je vindt op tal van plekken nog herinneringen aan de Berlijnse muur, de betonnen grens die de stad van het begin van de jaren zestig tot de val op 9 november 1989 verdeelde in het communistische Oost- en het kapitalistische West-Berlijn. De East Side Gallery op Mühlenstraße is een goed voorbeeld hoe de stad zich na de Wende en Duitse hereniging als creatief bolwerk heeft ontwikkeld, zonder het verleden uit het oog te verliezen: op delen van de oorspronkelijke muur sieren politiek getinte tekeningen, van meer dan honderd kunstenaars. Vergeet niet tijdens een bezoek aan de muur naar het nummer ‘Heroes’ van David Bowie te luisteren.

Bruisend nachtleven

Naast sightseeing, gaan ook veel mensen, vooral jongeren, naar de Duitse hoofdstad vanwege het spannende en bruisende uitgaansleven. Berlijn wordt ook wel de technohoofdstad van Europa genoemd. De underground nachtclubs staat bekend als eigenzinnig, rauw en creatief. Niet alleen vanwege de dampende house die er gedraaid wordt, ook door de locatie en bijzondere aankleding. Bijvoorbeeld in een fabriekshal of oude energiecentrale. Voorbeelden van te gekke nachtclubs zijn Berghain, Trentor en Watergate. Iedere dag van de week, zeker in de weekenden, treedt er een deejay van naam en faam op.

Berlijn is dus geschikt voor onder meer winkelen, sightseeing en uitgaan. Het vervelende aan de Duitse hoofdstad: je wilt altijd langer blijven!

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde bestemmingen

Nieuwe bestemmingen